A hummusz egy krémes állagú közel-keleti étel, melyet csicseriborsóból és tahiniből (szezámpaszta) olívaolaj, citromlé és fokhagyma hozzáadásával készítenek.

A hummuszt alkotó növényeket évezredek óta termesztik a világ különféle tájain, az viszont, hogy receptje pontosan mikor is keletkezett, nem teljesen tisztázott. Egyes legendák szerint az első hummuszt a hadvezér Szaladin egyiptomi szultán készítette a 12. században. Valójában azonban lehet, hogy közel sem olyan régi az étel, mint azt sokan gondolják. Az első hitelt érdemlő utalások ugyanis csak a 18. századi Damaszkuszból származnak.

A hummuszt gyakran fogyasztják előételként lapos pita kenyérrel, mártogatva, olívaolajjal, citromlével és fűszerekkel (petrezselyemzöld, pirospaprika, római kömény stb.). Különféle feltéteket is fogyasztanak hozzá, például pirított hagymát, fenyőmagot, gombát, paradicsomos, korianderes, paprikás vagy éppen olívás szószokat.

Kedvelt összetevője az utcai falafel árusok szendvicseinek, de gyakori kísérője salátáknak, csirke, hal- és zöldségételeknek is. Hidegen és melegen egyaránt fogyasztják.

Izraelben valóságos kultusz alakult ki a hummusz körül. Nemzeti ételnek tekintik. A szupermarketekben számtalan márkájú és ízesítésű hummusz kapható, akárcsak az éttermekben és utcai árusoknál. Olyan mindennapos étellé vált, amit kedvelői bármikor és bármilyen körítéssel hajlandók fogyasztani.

A hummusz egyre népszerűbbé válik világszerte. Dacára annak, hogy az alapanyagok előkészítése (borsó áztatás) és a főzés is meglehetősen időigényes, a Közel-Keleten saját konyhájukban is rendszeresen készítik az emberek. Emellett az éttermek és élelmiszerüzletek is számtalan gyorsan fogyasztható alternatívát kínálnak a fogyasztóknak. Valamivel körülményesebben szerezhetők be az alapanyagok Európában és Amerikában, ahol a késztermék változatok talán még népszerűbbek.

A világ legjelentősebb hummuszgyártó cégei Izraelben működnek. Nemcsak a Közel-Keleten, de Európában, Amerikában és Ausztráliában is jelentős piaci szerepük van. Az Egyesült Államok hummusz eladásaiból például a izraeli Sabra Dipping Company mintegy 40 százalékban részesedik. Nagy-Britanniában az Independent című lap íz-tesztjét magasan az Osem cég Tsabar márkájú terméke nyerte. 2000 előtt még alig lehetett hallani a hummuszról a nyugati országokban, mára viszont komoly verseny van kibontakozóban világszerte az egyre növekvő kereslet miatt.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Hummusz

Kategória: Hírek